Groendaken en zonnepanelen zijn beide populaire duurzame oplossingen, maar het combineren ervan blijkt vaak een uitdaging. Dit komt vooral door het gewicht van traditionele zonnepanelen en de vereiste stevigheid van de dakconstructie. Bovendien blokkeren deze zonnepanelen het zonlicht dat sedum nodig heeft om goed te groeien. Om dit goed uit te voeren, moet je eerst zonnepanelen op je dak plaatsen voordat je het sedum gaat neerleggen. Dit kan echter veel ruimte kosten, aangezien sedum optimale groeiomstandigheden vereist die moeilijk te bereiken zijn onder reguliere zonnepanelen. Om deze uitdaging aan te pakken, is er een nieuw systeem op de markt gekomen genaamd, Over Easy Solar. Hiermee kun je voortaan een groen dak combineren met verticale zonnepanelen.

Maak kennis met Over Easy Solar

Over Easy Solar zijn lichtgewicht PV-systemen waarbij het sedum volledig onder de verticale panelen gelegd kan worden en goed kan gedijen. Normale zonnepanelen worden meestal plat op het dak gelegd en vereisen stevige dakconstructies. Dit was een probleem voor gebouwen met een beperkte draagkracht. De verticale zonnepanelen van Over Easy Solar maakt hier echter een einde aan. Ze zijn licht, nemen weinig ruimte in beslag en kunnen direct op een groendak geplaatst worden, zonder extra versteviging of schade aan de dakbedekking.

Met slechts 11 kilogram per vierkante meter zijn deze panelen veel lichter dan traditionele modellen. Dit is een belangrijke factor, aangezien er bij veel nieuwbouwprojecten vaak onvoldoende rekening wordt gehouden met de draagkracht van de dakconstructie. Het lichte ontwerp van dit systeem maakt het mogelijk om duurzame energie en groen effectief te combineren, zonder grote aanpassingen aan het dak.  Zo kan je snel en eenvoudig vergroenen én zonne-energie benutten. Bovendien zorgen de verticale panelen ervoor dat het sedum genoeg licht blijft krijgen, waardoor het groendak zijn voordelen behoudt.

Verticale zonnepanelen op sedumdak

Groendaken en verticale zonnepanelen versterken elkaar

Groendaken en verticale zonnepanelen versterken elkaar op meerdere manieren. Sedum verdampt vocht en koelt zo de omgeving, waardoor de zonnepanelen minder snel oververhit raken en efficiënter werken. Daarnaast weerkaatst de beplanting het zonlicht, waardoor de panelen extra licht opvangen. Dit albedo-effect kan de energieopbrengst met wel 30% verhogen.

Bovendien biedt een groen dak al op zichzelf verschillende voordelen. Het sedum en substraat slaan regenwater op, wat wateroverlast helpt verminderen. Daarnaast filtert het fijnstof en CO₂ uit de lucht. Vooral in stedelijke gebieden, waar hitte-eilanden en verharding toenemen, draagt deze combinatie bij aan een duurzamer en gezonder leefklimaat.

Niet één paar twee piekmomenten in energieopbrengst

Naast de voordelen van het groendak maken de bifacial zonnepanelen gebruik van een slimme oost-west opstelling en vangen zonlicht aan beide zijden op. Hierdoor ontstaan er twee piekmomenten per dag: één in de ochtend en één in de (na)middag. Dit in tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, die vooral rond het middaguur hun maximale opbrengst genereren.

Dankzij deze dubbele piek wordt de energielevering beter verspreid over de dag, wat zorgt voor een stabielere en efficiëntere benutting van zonne-energie. Dit kan gunstig zijn voor bedrijven en huishoudens die hun energieverbruik beter willen afstemmen op de beschikbare zonne-energie.

Grafiek bifacial zonnepanelen

Wil jij er graag meer over weten? Lees meer over de combinatie sedum en verticale zonnepanelen op de SedumSpecialist. Zij bieden als eerste reseller binnen Europa deze combinatie aan. Wil je graag meer lezen over een sedumdak? Bekijk onze blog over een groendak!