Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid worden steeds belangrijker bij het bouwen en renoveren van huizen. Steeds meer mensen kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen om hun huizen energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. In deze blog vertellen we graag meer over de voordelen van houtvezel isolatie en andere natuurlijke isolatiematerialen.

Wat is houtvezel isolatie?

Houtvezel isolatie is een natuurlijk isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt van resthout dat wordt gecombineerd met water en natuurlijke harsen uit het hout, waardoor er geen chemische bindmiddelen nodig zijn. Het mengsel wordt vervolgens geperst tot platen of dekens. Dit materiaal wordt vaak ingezet voor het isoleren van schuine daken, muren, vloeren, maar het wordt ook regelmatig gebruikt als geluiddempende ondervloer.

Houtvezel isolatie Greenlike

De voordelen van houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie wordt steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Gemaakt uit resthout, biedt dit materiaal uitstekende thermische isolatie. Hierdoor is jouw huis in de winter warm en blijft het in de zomer koel. Het is ademend, wat helpt bij het reguleren van de vochtigheid in huis en zo een gezonder binnenklimaat creëert.

Daarnaast is houtvezel isolatie ook geluidsabsorberend. Dit is ideaal voor het verminderen van lawaai van buitenaf. En laten we niet vergeten dat houtvezel volledig biologisch afbreekbaar is, wat betekent dat het aan het einde van zijn levensduur geen schadelijke impact heeft op het milieu.

 

Wat voor andere natuurlijke isolatiematerialen zijn er nog meer?

Naast houtvezel zijn er nog tal van andere natuurlijke isolatiematerialen die de moeite waard zijn om te overwegen. Wij geven een paar verschillende mogelijkheden:

  1. Schapenwol: Schapenwol is een uitstekend isolatiemateriaal dankzij zijn natuurlijke vezelstructuur. Het biedt zowel thermische als akoestische isolatie en heeft de unieke eigenschap om vocht op te nemen en weer af te geven zonder zijn isolerende waarde te verliezen.
  2. Hennep: Hennepvezel isolatie is sterk, duurzaam en schimmelbestendig. Wat hennep echt bijzonder maakt, is zijn vermogen om tijdens het groeiproces grote hoeveelheden CO2 om te zetten, wat het al vóór de verwerking tot isolatiemateriaal CO2-neutraal maakt. Het kan worden toegepast voor gevelisolatie, dakisolatie, scheidingswanden, voorzetwanden en plafondsystemen.
  3. Vlas isolatie: Dit is gemaakt van de vezels van de vlasplant en biedt unieke voordelen als isolatiemateriaal. Het staat bekend om zijn uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Daarnaast is het materiaal alleen ademend maar ook vochtregulerend. Vlas isolatie is zeer geschikt voor daken, plafonds, wanden en vloeren.

Natuurlijke isolatiematerialen

Waarom kiezen voor natuurlijke isolatie?

Natuurlijke isolatiematerialen bieden niet alleen voordelen op het gebied van duurzaamheid en milieu-impact, maar ze dragen ook bij aan een gezondere en comfortabelere leefomgeving. Deze materialen zijn vrij van schadelijke chemicaliën en kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren. Bovendien helpen ze energie te besparen, wat weer goed is voor jouw portemonnee.

Ben jij na het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt in duurzame oplossingen? Lees ook onze blogs over de voordelen van een groendak of duurzaam water verwarmen.