Duurzaam verwarmen is een begrip dat steeds vaker terugkomt, omdat mensen meer en meer het aspect van milieuvriendelijk wonen beginnen te waarderen. Een infraroodverwarming is daar ook onderdeel van! Nu zijn er natuurlijk enorm veel vragen over dit onderwerp, maar de belangrijkste is: Hoe werkt een infraroodverwarming? Wij leggen het je uit in deze blog.

Hoe werkt het in de basis?

Dit alternatief doet zijn magie met elektromagnetische straling. Het geheime ingrediënt is een speciale stralingsbron, zoals een elektrisch element. Dit element wordt opgewarmd en begint infraroodstraling uit te zenden. Maar hoe werkt een infraroodverwarming?

Nu komt het leuke deel: die infraroodstralen gaan op reis door de lucht en raken alles wat ze tegenkomen. Wanneer ze een stoel, muur of persoon raken, worden ze omgezet in warmte. Dus in plaats van de lucht te verwarmen, pakt de infraroodverwarming de objecten en personen rechtstreeks aan. Dat opgewarmde object begint vervolgens zijn warmte af te geven aan de omringende lucht, waardoor het de gehele kamer verwarmt. Geen gedoe met wachten op de hele kamer die opwarmt. Kort gezegd: infraroodverwarming doet het direct en doet het slim.

De voor- en nadelen

Hoewel het klinkt als een goede optie, zitten er wel degelijk ook nadelen aan. Wij zetten alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen:

Lekker snel warm: Infraroodverwarming doet niet moeilijk. Zodra je het aanzet, begint het meteen met het verspreiden van warmte. Scheelt weer een heel gedoe met opwarmtijden!

Comfortabel gevoel: Het voelt als zonnewarmte. Infrarood richt zich op objecten en mensen, niet zozeer op de lucht, wat betekent dat je je snel behaaglijk voelt.

Lokale warmte: Je kunt het richten waar je het wilt hebben. Geen nutteloze energieverspilling door de hele ruimte te verwarmen als je alleen op de bank zit.

Nadelen:

Beperkt verwarmd oppervlak: Deze verwarming heeft een klein bereik, waardoor er moeite ontstaat wanneer deze gebruikt wordt in een grote ruimte.

Aanschafkosten: De initiële aanschafkosten van de infraroodverwarming zijn redelijk hoog. Zo kost één paneel rond de € 1.000,-.  Voor optimaal gebruik wordt er aangeraden er minimaal vier te hebben. Dit zodat de gehele ruimte verwarmd kan worden.

Elektriciteitsrekening omhoog: Als je dit paneel op elektriciteit laat draaien, kunnen de kosten best oplopen. Zeker als stroom extra duur is in jouw regio. Vandaar dat er meestal wordt gekozen om zonnepanelen bij dit product aan te schaffen.

Al met al, infraroodverwarming heeft zijn sterke punten, maar het is niet de beste keuze voor elke situatie. Het hangt een beetje af van wat je zoekt en wat je bereid bent te investeren.

Kosten van infrarood verwarming

Het is moeilijk om een specifieke prijs te geven, omdat deze sterk afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de grootte van de te verwarmen ruimte, het type systeem, het vermogen, merkvoorkeur en installatiekosten. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, inclusief zowel de aanschaf van het systeem als de installatie.

GreenLike is altijd op zoek naar content! Dus heb jij nog leuke ideeën? Vragen? Of verhalen? Neem dan hier contact op.