In de tijd van hoge gasprijzen en waar we moeten werken aan een beter klimaat zijn er verschillende vormen van elektrisch verwarmen, waaronder een kachel. Een elektrische kachel kan effectief zijn voor het verwarmen van specifieke ruimtes. Laten we eens dieper ingaan op de werking van deze kachel en wat de voor- en nadelen zijn.

Hoe werkt elektrisch verwarmen?

Een elektrische kachel zet elektriciteit om in warmte. Hierdoor kan je een ruimte comfortabel warm maken. Het apparaat is speciaal ontworpen om snel en efficiënt warmte te genereren, zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Elektrische kachels werken meestal met een verwarmingselement dat opwarmt zodra er stroom doorheen vloeit. Dit element geeft warmte af, die vervolgens met behulp van een ventilator of door middel van natuurlijke luchtcirculatie door de ruimte wordt verspreid.

Wat zijn de voordelen van een elektrische kachel ?

De belangrijkste voordelen van een elektrisch verwarming hebben we voor jou op een rijtje gezet:

  1. Eenvoudige installatie: Elektrische kachels zijn eenvoudig te installeren. Het is vaak een kwestie van simpelweg de stekker in het stopcontact stoppen. Daarnaast zijn veel elektrische verwarmingen draagbaar en kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte worden verplaatst. Het is wel belangrijk om te onthouden dat niet alle elektrische kachels geplaatst kunnen worden in elke ruimte. Hiervoor moet er gekeken worden naar de verwarmingscapaciteit, vaak uitgedrukt in wattage. Een grote ruimte heeft namelijk meer vermogen nodig dan een kleinere ruimte.
  2. Milieuvriendelijk: Elektrische kachels zijn milieuvriendelijker omdat ze geen fossiele brandstoffen verbranden. Dit houdt in dat er geen bijdrage wordt geleverd aan de uitstoot van broeikasgassen. De milieuvriendelijkheid neemt verder toe wanneer de gebruikte elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie.
  3. Veilig: Het is veilig omdat ze geen verbrandingsgassen zoals koolmonoxide produceren. Daarnaast is het aan te raden om een kachel te kiezen met omvalbeveiliging.
  4. Snelle en gerichte warmte: Elektrische kachels kunnen snel opwarmen en direct warmte leveren, wat ideaal is voor snelle verwarming van koude ruimtes.

Voordelen elektrische kachel

Zitten er nadelen aan elektrisch verwarmen?

Elektrische verwarming heeft één groot nadeel, vooral als je het als hoofdverwarming gaat gebruiken, namelijk de hogere verbruikskosten. Het lijkt misschien dat elektriciteit goedkoper is dan gas, maar dat kan bedrieglijk zijn. Om een idee te geven, één kubieke meter gas staat gelijk aan ongeveer 9 kilowattuur aan warmte. Dus, hoewel de elektriciteitsprijs per kilowattuur lager lijkt, kan het gebruik van een elektrische kachel je uiteindelijk meer kosten, vooral bij langdurig gebruik.

Het is slim om elektrische verwarming vooral te gebruiken in ruimtes waar je wat extra warmte wilt, zoals een slaapkamer of kantoor. Zo houd je de kosten binnen de perken en geniet je toch van de gemakken van elektrische verwarming.

Daarnaast moet je niet vergeten dat elektrisch verwarmen pas echt duurzamer wordt als je het combineert met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op die manier verlaag je niet alleen de kosten, maar draag je ook bij aan een groenere toekomst.

 

Kortom, elektrisch verwarmen in combinatie met hernieuwbare energie, biedt een makkelijke en duurzame oplossing. Wil jij graag meer lezen over verschillende duurzame oplossingen? Lees ons artikel over vang regenwater op met een regenton of windenergie voor thuis.