In een wereld waar de noodzaak van duurzaamheid blijft toenemen, kunnen we zonnepanelen niet ontwijken. Tegenwoordig kent iedereen ze, maar toch is er een groot deel van de Nederlandse bevolking dat nog geen idee heeft hoe het er eigenlijk aan toe gaat. De zonnestralen maken contact met de voorkant, maar hoe wordt dit omgezet in energie? En waarom is dit nodig? Je leest de antwoorden op de desbetreffende vragen in deze blog.

Waarom zijn zonnepanelen nodig?

Door de hoeveelheid duurzame energie die geproduceerd wordt door zonnepanelen, werkt het als een enorme verlichting op de gaande klimaatverandering. Ook is het door een enorme productie aan stroom een verlichting op je energierekening. Zeker omdat de prijs van energie zo is gestegen, is het juist nu de tijd om ze aan te schaffen. Verder is er bij bewolking alsnog productie van stroom gaande, waardoor er toch een deel van je fossiele stroom wordt omgezet in verduurzaamde energie.

Waarom zijn zonnepanelen nodig?

Bron: www.id.nl

De echte werking

Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit via het zogenaamde ‘zonnestroom’ effect. Elke zonnecel in een paneel bevat materialen zoals silicium, die elektronen vrijmaken wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Deze losgemaakte elektronen creëren een elektrische stroom wanneer ze door een elektrisch veld in de cel worden gestuurd.

De zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen, die met elkaar verbonden zijn door geleidende draden. Deze cellen zijn samengevoegd tot modules en de modules worden vervolgens gecombineerd tot een compleet zonnepaneel. Het paneel heeft een beschermende bovenlaag, meestal van gehard glas, om de cellen te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Verder is er een omvormer aanwezig binnen deze panelen. Een omvormer is een belangrijk onderdeel van het systeem. Deze zet de gelijkstroom die door de zonnecellen wordt opgewekt om naar wisselstroom, die compatibel is met het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom kan dan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien of worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen zijn duurzaam, milieuvriendelijk en hebben een levensduur van 25 jaar of meer. Ze bieden een hernieuwbare bron van elektriciteit, verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dragen bij aan een groenere energietoekomst.

Opbrengsten van een zonnepaneel

De hoeveelheid kWh per Wp is afhankelijk van het aantal zonuren per jaar. In Nederlandse termen moet de hoeveelheid Wattpiek vermenigvuldigd worden met 0.85 om het aantal opgebrachte kWh te achterhalen. Een standaard zonnepaneel heeft een vermogen van rond de 370 Wp. Dit maakt dat een zonnepaneel dus zo’n 315 kWh per jaar oplevert. Een gemiddeld gezin verbruikt rond de 200 kWh per maand. Als er dus 8 zonnepanelen op het dak worden gelegd, betekent dit dat al je stroom gratis is en je zelfs nog stroom aan het terugleveren bent.

Hoewel dit allemaal heel overtuigend klinkt, zit er natuurlijk wel een prijskaartje aan. Een zonnepaneel kost al gauw € 550,-. Mocht je dus de keuze maken om er 8 te installeren ben je rond de € 4.400,- kwijt aan alleen de zonnepanelen, hier komen arbeidsuren nog bij. Meestal wordt dit ook gezien als een goede investering, aangezien dit ook nog de waarde van je huis verhoogt.

Er zijn vele factoren die meewegen of jij uiteindelijk zelf zonnepanelen wilt aanschaffen. Wij zeggen: doen!

GreenLike is altijd op zoek naar content! Dus heb jij nog leuke verhalen? Ideeën? Of vragen? Neem dan hier contact op.