Elektrische vloerverwarming is als de wals van het wooncomfort; het danst sierlijk en naadloos onder je voeten om warmte te geven. Deze eigentijdse verwarmingsoptie combineert op meesterlijke wijze gemak en technologie, waardoor je een warm en aangenaam gevoel krijgt. Laten we je meer vertellen over hoe elektrische vloerverwarming werkt en hoe deze dans van warmte je kijk op huisverwarming verandert.

Basisprincipes van elektrische vloerverwarming

De twee meest gebruikte vormen bij elektrische vloerverwarming zijn speciale verwarmingskabels of -matten onder de vloer. Hieronder leggen we in het kort het verschil uit:

  • Verwarmingskabels: dit zijn flexibele draden die warmte genereren wanneer er elektrische stroom doorheen loopt. Ze worden in een zigzagpatroon over de vloer verspreid en bedekt met een afwerkvloer, zoals tegels of cement. Verwarmingskabels zijn ideaal voor vloeren met ongelijke vormen of lay-outs.
  • Verwarmingsmatten: deze vooraf gemaakte matten met verwarmingselementen worden in een regelmatig patroon geplaatst. Ze worden rechtstreeks op de ondervloer geïnstalleerd en bedekt met een afwerkvloer. Verwarmingsmatten zijn eenvoudig te installeren en zijn perfect voor plaatsen met een consistente vorm en afmetingen.

Beide materialen zetten elektrische energie om in warmte. Ze zijn vakkundig gemaakt om de warmte efficiënt en gelijkmatig te verspreiden.

De installatie van elektrische vloerverwarming is cruciaal om van een huis een comfortabel toevluchtsoord te maken. De procedure begint met een grondige voorbereiding, een zorgvuldig onderzoek van de vloer en nauwkeurig opmeten. Vervolgens worden de  verwarmingskabels of -matten op bepaalde plaatsen onder de vloer geplaatst, vaak volgens een vooraf bepaald patroon. Dit garandeert dat de warmte gelijkmatig over het vloeroppervlak wordt verdeeld. De warmte wordt naar boven gericht door een isolerende laag aan te brengen, waardoor warmteverlies naar de ondervloer wordt voorkomen.

Hoe werkt een elektrische vloerverwarming het beste?

Elektrische vloerverwarming is een moderne en effectieve manier om ruimtes te verwarmen. Er wordt vervolgens warmte gegenereert via elektrische apparaten die in de vloer zijn ingebouwd. Er zijn specifieke kritische aspecten en praktijken nodig om het potentieel van dit systeem te maximaliseren. Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste punten die helpen om dit systeem optimaal te laten presteren:

  • Temperatuurinstellingen moeten worden geoptimaliseerd: Zorg voor een comfortabelere vloertemperatuur door deze af te stemmen op de behoeften van de ruimte en de gebruikers.
  • Maak gebruik van programmeerbare thermostaten: Profiteer van moderne technologie door gebruik te maken van programmeerbare thermostaten. Ze helpen bij het regelen van de verwarming op tijden die overeenkomen met je dagelijkse routine, waardoor je energie bespaart.
  • Intelligente zonering: gebruik de optie om de vloerverwarming in zones te verdelen. Dit helpt bij het verhogen van de temperatuur en het beter benutten van verschillende ruimtes, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik.
  • Regelmatig onderhoud: Voer regelmatig onderhoud uit aan het vloerverwarmingssysteem om ervoor te zorgen dat het goed werkt. Een goed onderhouden systeem gaat langer mee en zorgt voor betrouwbare warmte op de lange termijn.

Om de energiezuinigheid en veiligheid te garanderen, zijn een correcte installatie en gebruik van cruciaal belang.

Is het duurzaam?

Naast het beantwoorden van de vraag “Hoe werkt een elektrische vloerverwarming” , ben je misschien ook wel benieuwd of deze vorm van vloerwarming wel duurzaam is.

Wanneer het elektrische systeem wordt ingeschakeld, loopt er een elektrische stroom door de verwarmingskabels of -matten. Hierdoor worden ze verwarmd en verspreiden ze warmte over de vloer. Doordat de warmte het gehele oppervlakte bereikt, kan er verwarmd worden op een lagere temperatuur. Dit heeft invloed op het verbruik van je energie. Wanneer er een lagere temperatuur nodig is voor het warmen van de vloer, verbruik je minder energie en is het dus duurzamer.

De vloer kan nog duurzamer verwarmt worden met behulp van hernieuwbare energiebronnen. Lees meer over ons aanbod aan zonne-energie en windenergie.

Het is wel belangrijk om te weten dat elektrische vloerverwarming een stuk minder duurzamer werkt wanneer je een groot oppervlakte wilt verwarmen. Waarom niet? Deze vorm van vloerverwarming is namelijk niet geschikt als primaire warmtebron. Er gaat aanzienlijk veel energie verloren wanneer een grote ruimte verwarmd wordt.

Nog vragen over de werking van elektrische vloerverwarming? Neem hier contact met ons op!