Een warmtepomp kopen is tegenwoordig helemaal hip. Toch is het op Google lastig te vinden wat zo’n duurzame verwarming nou kost. Bij GreenLike houden we ervan om mensen te informeren over milieuvriendelijke producten en diensten. Daarom gaan we je in deze blog uitleggen hoeveel een warmtepomp nu eigenlijk kost.

Prijzen warmtepompen

Er bestaan vijf verschillende varianten binnen de absorptiewarmtepomp en de compressiewarmtepomp. We zetten ze even op een rijtje (prijzen inclusief plaatsing):

 • Lucht/lucht-warmtepomp: vanaf €2.500
 • Hybride warmtepomp: €5.000 tot €7.000
 • Lucht/water-warmtepomp: €7.500 tot €12.500
 • Water/water-warmtepomp: €15.000 tot €20.000
 • Grond/water-warmtepomp: €10.000 tot €24.000

Zoals je ziet, behoren warmtepompen niet tot de goedkoopste producten om aan te schaffen. Toch kan het aanschaffen van zo’n pomp vele voordelen met zich meebrengen. Zo is dit goed voor het milieu en helpt het de klimaatverandering tegen te gaan. Alle kleine beetjes helpen.

Waarom zo duur?

Een warmtepomp is zo duur omdat het wordt gefabriceerd met zeer dure isolatiemiddelen. Dit gebeurt om de warmtepomp zo veilig en sterk mogelijk te maken. Je wilt tenslotte niet dat je huis vlam vat door iets waar je €500 meer voor had kunnen betalen om het veilig te maken.

Naast het feit dat hij duur is in de aanschaf, is het ook nog eens een apparaat dat aanzienlijk veel energie verbruikt bij te lage temperaturen. Om goed te weten wanneer een warmtepomp nodig is, heb je de juiste kennis nodig. Op onze website staat een uitgebreide blog met meer informatie over warmtepompen. Hieruit blijkt dat een warmtepomp bij zeven graden Celsius enorm veel energie verbruikt. In vergelijking met een normale elektrische verwarming zal het verbruik echter nog steeds meevallen. Toch, in combinatie met de aanschafprijs, is het wel buitengewoon duur.

Voordelen en nadelen

Aan een duurzame vervanging voor je normale verwarming zitten dus vele voor en nadelen. We zetten de grootste allemaal voor je op een rijtje;

Nadelen

 • Lagere werktemperatuur en grotere radiatoren: Warmtepompen werken op lagere temperaturen, wat grotere radiatoren of vloerverwarming vereist. Opwarming duurt langer dan bij traditionele systemen, tenzij radiatoren met ventilatoren worden gebruikt.
 • Aanpassingen aan bestaande verwarmingselementen: Vaak moeten bestaande verwarmingselementen vervangen worden, zoals bij vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.
 • Mogelijke vergunningen: Voor bepaalde warmtepompinstallaties, zoals geothermische systemen, zijn vergunningen nodig, vooral bij ‘open’ systemen zoals grond/water en water/water warmtepompen.
 • Woningvereisten en beperkingen: Niet alle woningen zijn geschikt voor warmtepompen vanwege eisen zoals goede isolatie, vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren, en soms zijn diepe boringen nodig.
 • Geluidsoverlast: Buitenunits van warmtepompen genereren geluid door pompen en ventilatoren, met een limiet van 40 dB om overlast te voorkomen. Sommige warmtepompen maken binnenshuis ook wat geluid.

Voordelen

 • Besparing op energiekosten: Warmtepompen hebben een rendement van gemiddeld 4%, wat betekent dat ze 4 kWh aan warmte leveren voor elke 1 kWh aan elektriciteit die ze verbruiken. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op energiekosten in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.
 • Milieuvriendelijk: Door het lage elektriciteitsverbruik, slechts 20%, verminderen warmtepompen de CO2-uitstoot sterk. De combinatie met zonnepanelen maakt het mogelijk om je huis volledig met groene energie te verwarmen.
 • Koelfunctie: In de zomer kan een warmtepomp passieve koeling bieden door warmte uit je huis te onttrekken en af te voeren naar buiten, waardoor je een comfortabel binnenklimaat behoudt.
 • Waardevermeerdering van de woning: Het installeren van een warmtepomp verbetert het energielabel van je woning, wat resulteert in een hogere waarde op de vastgoedmarkt. Dit biedt de mogelijkheid om de woning tegen een betere prijs te verkopen.
 • Beperkt onderhoud: Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk. Regelmatige jaarlijkse controle en reiniging door een professional verlengen de levensduur en zorgen voor optimale prestaties.

Hoe je zo’n pomp gebruikt, maakt heel erg uit voor de kosten. Maar de vraag die je aan jezelf moet stellen is; Ben ik bereid om veel te betalen, zodat ik een beetje kan bijdragen aan de verbetering van het milieu?