Duurzaam je water verwarmen. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar toch is het zo. Een zonneboiler doet precies dat! Deze boiler is ontworpen om milieuvervuiling tegen te gaan. Wij van GreenLike zijn hier natuurlijk helemaal fan van. In deze blog geven we antwoord op de vraag: Wat is een zonneboiler?

Wat is een zonneboiler

Een zonneboiler is een variant van een zonnepaneel. Maar in plaats van stroom, voorziet deze boiler het hele huis van warm water. Het is goed voor je portemonnee en nog belangrijker, voor het milieu. Er is bij het verwarmen van water met een zonneboiler namelijk geen sprake van CO2-uitstoot. Bovendien is het mogelijk om voor dit duurzame alternatief een subsidie aan te vragen.

Hoe het werkt

Een zonneboiler bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak. De speciale vloeistof in deze collectoren wordt opgewarmd door de zon. De temperatuur kan daar wel oplopen tot 90 graden! Via een leiding wordt de vloeistof vanaf het dak naar een speciaal vat gepompt. In dit vat past 80 tot 300 liter. Via een warmtewisselaar geeft de vloeistof van het dak warmte af aan het water in de enorme emmer. Daarna gaat het water nog door een naverwarmer. Zo wordt het water continu op de goede temperatuur gehouden. Deze temperatuur ligt meestal rond de 60 graden. Zodra er water wordt gebruikt, denk aan een bad, douche etc. wordt dit uit het vat gehaald en vervolgens weer bijgevuld door de zonnecollectoren zelf.

Voor- en nadelen van een zonneboiler

Voordelen:

  • Je bespaart op je energiekosten: Met een zonneboiler kun je gemiddeld 50 tot 65% besparen op de kosten voor warm water. Voor een gezin van vier personen komt dat neer op een bedrag van gemiddeld €110 – €150 op jaarbasis. Je hebt na een periode van 10 jaar dus ongeveer €1300 aan energie bespaard. Als er een situatie ontstaat dat alle prijzen weer extreem hoog worden, zal je meer besparen dan de gemiddelde €1300. Een exacte voorspelling geven is moeilijk, omdat de prijs van gas en olie met veel factoren te maken heeft.
  • Waarde van de woning neemt toe:  Wanneer er een energiebesparende maatregel wordt genomen, neem een zonneboiler of -paneel, dan wordt dit meegenomen in de energieprestatieberekening van de woning. Het is dus ideaal voor mensen die hun huis willen gaan verkopen, aangezien ze een flink bedrag boven hun aanschafprijs kunnen verwachten.
  • Aantrekkelijke subsidiemogelijkheden: Als je dan uiteindelijk de keuze maakt om een zonneboiler te plaatsen, kom je in aanmerking voor premies en/of subsidies. Subsidies kun je op de site van je eigen gemeente vinden. Dit maakt het over het algemeen verleidelijker voor mensen om zo’n duurzame water verwarmer aan te schaffen.

Nadelen:

  • Het neemt aardig wat ruimte in beslag: Er zijn natuurlijk verschillende soorten en maten waarin een zonneboiler aangeschaft kan worden. Maar dat het ruimte in beslag gaat nemen is zeker. De voorraadvaten kunnen oplopen tot 300 liter, waardoor er enorm veel ruimte nodig is om deze warmwaterketels te kunnen plaatsen. Ook moet het dak geschikt zijn en genoeg ruimte hebben.
  • Overige warmtebronnen blijven nodig: In de zomer zal een zonneboiler het geweldig doen. Je zult dan ook drastisch verschil zien in de prijs die je betaalt voor warm water. Het wordt helaas ook een keer winter. deze maanden zorgen er voor dat de zonneboilers geen licht meer krijgen. In die periode heb je dus echt je normale cv-ketel of warmtepomp nodig. Je hebt er dus niet het hele jaar profijt van.
  • Juiste oriëntatie noodzakelijk: Wil je de zonneboiler in zijn volle glorie gebruiken, Dan moet je de collectoren richten naar het zuiden. Het is eventueel ook mogelijk om ze richting het zuidoosten of zuidwesten te plaatsen. De andere windrichtingen zijn een slecht plan, er is dan sprake van verlies. Hierdoor kan het alsnog een dure grap kan worden.

Er zijn dus vele voor- en nadelen aan dit soort energie. Hoewel het goed is voor het milieu, is het nog niet helemaal optimaal. Wij hopen dat de ontwikkeling rondom zonneboilers en -panelen blijft groeien. Dit zou in de toekomst namelijk een noodzakelijk middel kunnen worden!

Heb je alles gelezen? Maar nog steeds vragen? Neem dan hier contact met ons op!