Het valt niet te ontkennen: onze zomers worden droger en regenbuien worden intenser. Dit leidt tot droogte in tuinen en akkers, terwijl straten en kelders regelmatig onder water komen te staan. Een slimme oplossing? Regenwater opvangen met een regenton. Wist je dat sommige gemeentes hier subsidie voor bieden? Kijk online of jouw gemeente hieraan meewerkt.
Nederland en wateropvang: De huidige situatie
Nederland heeft de afgelopen tijd last van waterschaarste. Ondanks de noodzaak om meer regenwater op te vangen, verhardt ons land steeds meer. Tegels en asfalt nemen de plaats in van groen, wat de natuurlijke waterafvoer belemmert. De riolering kan de grote hoeveelheid water niet aan, hierdoor overstromen regelmatig straten en kelders.
In eerste instantie wordt vaak gedacht dat het komt door bijvoorbeeld de bouw van nieuwe wegen en huizen. Dit probleem heeft echter ook betrekking op onderhoudsvriendelijke tuinen.
Wat kun jij doen?
Je tuin beplanten is het beste, maar beplanting vergt onderhoud en daar heeft vaak niet iedereen tijd voor of zin in. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om je tuin beter in te zetten voor het besparen op water.
Een regenton is hiervoor een uitstekende optie. Door het regenwater op te slaan, voorkom je wateroverlast en hergebruik je het op een duurzame manier. Dit is gunstig voor het tegengaan van droogte in je tuin. Je kunt het opgeslagen water namelijk gebruiken om je planten te sproeien, maar het kan ook ingezet worden om je ramen te wassen of bijvoorbeeld je auto. Daarnaast bieden gemeentes steeds vaker subsidies aan voor het plaatsen van een regenton.
Samen sterker met een buurtcollectief
Door samen te werken met je buren kun je nog meer uit je regenton halen. Een buurtcollectief biedt voordelen zoals gezamenlijke subsidieaanvragen, korting op een regenton en hulp bij de installatie. Bovendien versterkt dit de gemeenschapsbanden en draagt het bij aan een groenere buurt. Hoe meer bewoners in een straat kiezen voor een regenton des te groter de impact.
Kortom, een regenton is een eenvoudige en effectieve manier om water te besparen en bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving. Door gebruik te maken van subsidies en samen te werken met je buurt, kun je optimaal profiteren van de voordelen van een regenton. Informeer bij je gemeente naar subsidiemogelijkheden en begin vandaag nog met het vergroenen van je buurt.
Wil jij graag meer lezen over verschillende duurzame oplossingen? Lees ons artikel over windenergie of zonne-energie.