Het opwekken van je eigen windenergie is iets wat iedereen wilt. Wij snappen dit, het is natuurlijk enig om met een mooi product je energierekening te kunnen verlagen. Alleen met welk(e) product(en) is dit precies mogelijk? En hoe kunnen we deze toepassen? In deze blog geven we jou een uitgebreide uitleg.

Welke product(en) zijn hiervoor geschikt?

Er zijn voor particulieren weinig producten beschikbaar die windenergie op kunnen wekken. Denk aan een nano generator en de windwokkel. Wij hebben over deze kleine windturbine al meerdere blogs geschreven. Toch gaan wij je alsnog even uitleggen wat het nou precies is! Maar laten we eerst even kijken naar hoe we dit kunnen gebruiken voor wind- en dus duurzame energie.

Windwokkel voor duurzame energie

Een windwokkel maakt gebruik van de kinetische energie van de wind om elektriciteit op te wekken. Het spiraalvormige ontwerp van de bladen, vergelijkbaar met een wokkel of kurkentrekker, heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt deze vorm ervoor dat de bladen effectiever draaien, zelfs bij lagere windsnelheden, wat de efficiëntie van de windwokkel verbetert in vergelijking met sommige traditionele windturbines. Het spiraalvormige ontwerp heeft ook het voordeel dat het de windrichting beter kan benutten, waardoor de windwokkel in staat is om energie op te wekken vanuit verschillende windrichtingen. Bovendien neemt de windwokkel minder ruimte in beslag dan hun grote broer. waardoor ze geschikter zijn voor stedelijke omgevingen waar ruimte beperkt is.

Het gegenereerde vermogen kan vervolgens worden gebruikt voor lokale energiebehoeften of worden toegevoerd aan het elektriciteitsnet. Vooral als dit met zonnepanelen is aangesloten. Hoewel windwokkels enkele voordelen hebben, zoals een compact ontwerp en lagere geluidsproductie, zijn ze over het algemeen minder efficiënt dan grote windturbines in gebieden met consistente en krachtige wind.

Nano generator als turbine

De nano-generator wekt windenergie op door het tribo-elektrische effect. Het apparaat bestaat uit twee plastic strips in een buis die elektrisch geladen worden wanneer ze fladderen in reactie op luchtstroom, vergelijkbaar met het tribo-elektrische effect dat optreedt wanneer je bijvoorbeeld een ballon over je haar wrijft. Zelfs bij lichte briesjes wordt elektriciteit gegenereerd en opgeslagen, met optimale prestaties bij windsnelheden tussen 4 en 8 m/s. Het doel is om deze opgewekte energie te gebruiken voor kleine elektronische apparaten en het apparaat uiteindelijk op te schalen tot 1.000 watt om te concurreren met traditionele windturbines.

Wat wordt er opgeleverd?

Deze manieren voor particulieren om windenergie op te wekken is relatief efficiënt. De windwokkel is een duurzame oplossing die laat zien dat een onderneming zich inzet voor milieubewust ondernemen. Afhankelijk van de locatie en gemiddelde windsnelheden produceert de composiet windwokkel jaarlijks tussen 1250 en 1750 kWh, terwijl de aluminium wokkel tussen 1750 en 2750 kWh genereert. Het spiraalvormige ontwerp maakt ze efficiënter bij lagere windsnelheden, en door hun compacte ontwerp zijn ze geschikt voor stedelijke omgevingen. Het opgewekte vermogen kan worden gebruikt voor lokale energiebehoeften of geïntegreerd worden in het elektriciteitsnet.

Een nanogenerator turbine maakt gebruik van nanotechnologie en piezoelektrische materialen om elektriciteit op zeer kleine schaal op te wekken. Door de beweging van kleine turbines of wervelingen in vloeistoffen of gassen wordt mechanische vervorming veroorzaakt, wat vervolgens door het piezoelektrisch effect wordt omgezet in elektriciteit. Dit concept heeft toepassingen in draagbare elektronica, sensoren en medische implantaten, en vertegenwoordigt een innovatieve benadering voor energieopwekking op microschaal. Het wekt energie op bij windsnelheden van 4 tot 8 m/s wat het een geschikte hoeveelheid energie geeft voor kleine huishoud apparaten. Ook wordt het veroorzaakt door tribo-elektrische effecten, zoals eerder benoemd.

Kosten voor deze energie

De prijzen van deze alternatieven voor windenergie kunnen flink verschillen. Zo betaal je voor een windwokkel al gauw rond de € 2.500,- zonder de bijkomende installatiekosten. Er zijn opties beschikbaar die op het balkon of op het dak geplaatst kunnen worden. Ook zijn er duurdere opties, deze kunnen geplaatst worden in de tuin. Er is een windsnelheid van 5,5 meter per seconde nodig om het op te kunnen wekken. Normale elektriciteit kost ongeveer € 0,40 per kWh, terwijl de wokkel € 0,25 per kWh kost. Een flink verschil dus.

Het andere alternatief heeft nog geen prijskaartje! Dit is namelijk nog in opkomst. Er wordt hard aan gesleuteld en flink over nagedacht hoe we dit in kunnen gaan zetten en hoe groot we dit kunnen maken. Wij zitten vol smacht te wachten of en hoe dit product ontwikkeld gaat worden.

GreenLike is altijd op zoek naar content! Dus heb jij nog leuke ideeën? Vragen? Of Verhalen? Neem dan hier contact op.