Tegenwoordig is zelf energie opwekken helemaal hip. En dat niet alleen; het opwekken van je eigen energie heeft ook nog eens allerlei verschillende voordelen. Zo ben je goed bezig voor het milieu (je bent immers minder afhankelijk van fossiele brandstoffen), je energiekosten zijn een stuk lager en het heeft ook nog eens een positieve invloed op de waarde van je huis. Kortom, genoeg redenen om zelf met energie aan de slag te gaan.

Bij zelf energie opwekken, denk je waarschijnlijk als eerst aan de welbekende zonnepanelen. Maar deze mooie panelen komen je helaas niet zomaar aanwaaien… Vaak zitten er extra kosten aan verbonden, zeker wanneer je meerdere exemplaren wilt laten installeren. Of er een betere manier is? Toevallig wel, namelijk de windwokkel!

Deze windturbine, een uitvinding van Nederlandse bodem(!), vormt een alternatief voor zonnepanelen en is dé oplossing om je eigen energie op te wekken door middel van wind. Uiteraard is het makkelijker gezegd dan gedaan om een windwokkel op je dak te laten plaatsen. Misschien heb je nog wel vragen of wil je weten wat het je nu écht oplevert. Lees daarom hier alle informatie die je moet weten om zelf aan de slag te gaan met windenergie.

Wat levert windenergie op?

Wat is een windwokkel precies?

In feite is een windwokkel niets meer en niets minder dan een mini windturbine. Met deze zogenaamde ‘pocket formaat’ windmolen op je dak maak je optimaal gebruik van de wind en kun je zo je eigen energie opwekken. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

Na installatie kan de windwokkel direct worden gebruikt. Zodra de wind zich laat zien, zal de wokkel gaan draaien. Door de draaiende beweging wordt er vervolgens stroom opgewekt. Leuk weetje: één windturbine heeft maar liefst net zoveel stroom als 12 tot 25 zonnepanelen!

Waar zonnepanelen het moeten hebben van (zon)licht en dus alleen overdag aan het werk kunnen, vangen wokkels dag en nacht wind. Bovendien maken ze vrijwel geen geluid, wel zo prettig natuurlijk. Het mag wat kosten, maar het geld dat je investeert verdien je natuurlijk op de lange termijn weer terug door zelf je energie op te wekken. Kortom: zo’n kleine windmolen is ideaal, zowel voor (grote) bedrijven als voor thuis!

Wat is een windwokkel/windturbine precies?

Windenergie: wat levert het je op?

Klinkt allemaal leuk, maar we snappen maar al te goed dat je er nog een nachtje over wil slapen voordat de wokkel in je digitale winkelwagen belandt. Dus wat levert zo’n handige energiebesparende mini molen je eigenlijk op?

Het is geen geheim dat de energierekeningen behoorlijk hoog liggen. Het is daarom helemaal geen gek idee om je eigen energie op te wekken. Je kunt er namelijk op ten duur flink wat geld mee besparen. Windwokkels hebben hierin een voordeel ten opzichte van zonnepanelen, gezien ze zowel overdag als ’s nachts gebruikt kunnen worden. En met ons Nederlandse klimaat waait het meer dan genoeg.

De precieze opbrengst is van verschillende factoren afhankelijk, bijvoorbeeld je woonplaats. Woon je vlakbij zee, dan zal het je waarschijnlijk meer opleveren dan wanneer je in een druk bewoonde wijk in de binnenstad woont. Maar op jaarbasis zal het zo tussen de 2.000 en 3.000 kWh (kilowattuur) zijn en dat is natuurlijk behoorlijk wat!

De kosten van een windwokkel

De kosten van een windwokkel

Voordat je kunt profiteren van de opbrengsten, zul je eerst de windwokkel moeten aanschaffen. We moeten zeggen, goedkoop is het niet. Het zou dus kunnen zijn dat je budget in eerste instantie niet toereikend genoeg lijkt. Daarentegen moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat zo’n slimme mini turbine een investering is voor de lange termijn, net als dat ook voor zonnepanelen geldt.

De kosten beginnen ongeveer vanaf €850 en kunnen oplopen tot zo’n €3.000. Hier zit de installatie bij inbegrepen. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om de btw die je hierover betaald terug te vragen, waardoor je iets goedkoper uit bent. De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van het bedrijf waar je de wokkel aanschaft. Bij het ene bedrijf betaal je bijvoorbeeld ‘maar’ €1.750 en bij de ander zelfs meer dan €3.000. Het verschil zit ‘m dan vooral in de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt en het formaat van de turbine. Is de windmolen kleiner, dan zal deze waarschijnlijk goedkoper zijn, maar ook minder opleveren.

Je eigen energie opwekken door middel van wind, het kan! Ben je nog aan het twijfelen en spreekt zonne-energie je ook aan? Lees dan vooral ook ons artikel over zonnepanelen in combinatie met een groendak, met recht een perfecte match te noemen.

(Afbeeldingen: Green Hybrids en Airturb)