Tegenwoordig horen we steeds vaker verhalen over de voordelen van een warmtepomp. Toch zijn er nog veel mensen die het volledige concept of de meerwaarde van deze milieuvriendelijke verwarmingsmethode niet begrijpen. Bij GreenLike streven we ernaar mensen bewust te maken van duurzame woonsystemen. Daarom bespreken we in deze blog de vraag; hoe werkt een warmtepomp?

Verschillende warmtepomptypen

Er bestaan twee hoofdtypen warmtepompen: de compressiewarmtepomp en de absorptiewarmtepomp. De compressie variant wordt het meest toegepast, omdat deze het minst energie verbruikt en over het algemeen betrouwbaarder is dan de absorptiewarmtepomp. Het verschil tussen deze twee typen zit in de werkwijze. Bij een compressiewarmtepomp wordt een koelmiddel gecomprimeerd en gecondenseerd met behulp van een compressor. Hierdoor wordt warmte verplaatst van een kouder naar een warmer gebied. Dit principe geldt niet voor de absorptiewarmtepomp. Hier volgt een toelichting.

Werking van de absorptiewarmtepomp

Een absorptiewarmtepomp maakt gebruik van een alternatieve werkingsmethode, waarbij een oplossing van koelmiddel en absorptiemiddel warmte verplaatst. Het proces omvat de volgende hoofdfasen:

  • Verdamping en absorptie: In plaats van een compressor wordt warmte gebruikt om het koelmiddel te laten verdampen uit een waterige oplossing in de verdamper. De ontstane damp wordt geabsorbeerd door een absorptiemiddel waar een andere vloeistof aanwezig is.
  • Desorptie: Het absorptiemiddel wordt verwarmd om de geabsorbeerde damp van het koelmiddel vrij te maken. Deze damp wordt geleid naar een condensor waar deze condenseert en warmte afgeeft.
  • Expansie: De vloeistof die uit de condensor komt, wordt via een expansieventiel geleid om de druk en temperatuur te verlagen, waarna het proces zich herhaalt.

Werking van de compressiewarmtepomp

De compressiewarmtepomp is het meest gangbare type. Dit systeem werkt op basis van de principes van compressie en expansie van een koelmiddel. Hieronder volgen de belangrijkste stappen van dit proces:

  • Verdamping: Water verdampt bij lage druk en neemt warmte op uit de omgeving, wat het koelmiddel doet verdampen.
  • Compressie: Via een compressor wordt het verdampte koelmiddel gecomprimeerd, wat de temperatuur en druk verhoogt. Voor dit proces is energie nodig, die meestal elektrisch wordt toegevoerd.
  • Condensatie: Het gecomprimeerde koelmiddel geeft de opgenomen warmte af aan een omgeving met een hogere temperatuur. Hierdoor condenseert het middel en komt de opgenomen warmte vrij.
  • Expansie: Het hoog gedrukte koelmiddel wordt door een expansieklep geleid, waardoor de druk en temperatuur dalen en het proces zich herhaalt.

Warmtepomp aansluiten: Hoe werkt dat?

Het is belangrijk om in gedachten te houden welk type verwarming je momenteel gebruikt. Heb je vloerverwarming of radiatoren? Het is bijvoorbeeld handiger om een warmtepomp aan te sluiten op vloerverwarming dan op een conventioneel verwarmingssysteem, omdat er bij radiatoren enkele uitdagingen kunnen zijn. Er bestaat bijvoorbeeld een kans dat je de radiatoren moet vervangen, omdat ze mogelijk niet de juiste aansluitingen hebben. Hier zijn alle mogelijke problemen op een rijtje:

  • Afgiftetemperatuur van de warmtepomp: Wanneer de afgiftetemperatuur te hoog is, loop je het risico je huidige verwarmingssysteem te beschadigen, of nog erger, dat de leidingen door de hitte beschadigd raken. Warmtepompen die warmte uit de grond of bodemwater halen, kunnen hogere temperaturen afgeven.
  • Diameter van de leidingen: Vanwege verouderde verwarmingssystemen is het mogelijk dat er geen geschikte aansluiting is voor de warmtepomp. In dat geval moeten er nieuwe leidingen worden gelegd voordat de warmtepomp kan worden aangesloten. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je woning.

Het is dus veel eenvoudiger en veiliger om een warmtepomp aan te sluiten op een vloerverwarmingssysteem.

Overige informatie

Een warmtepomp wordt over het algemeen gezien als een omgekeerde koelkast; het onttrekt namelijk warmte aan de buitenomgeving en geeft deze binnen af, terwijl een koelkast warmte van binnen naar buiten transporteert. Dit soort vergelijkingen dienen vaak als ezelsbruggetjes, waardoor mensen het beter kunnen onthouden.

Door mensen in je omgeving te informeren over de werking van warmtepompen, vergroot je hun algemene kennis. Wellicht wekt dit hun interesse voor warmtepompen en het integreren ervan in hun woning. Hierdoor dragen we samen bij aan een schonere en betere wereld!

Heb je alle informatie goed gelezen? Nog steeds vragen? Neem dan hier contact op en dan reageren wij zo spoedig mogelijk!