Een warmtepomp is hét apparaat dat voor minder energie maar meer kan verwarmen dan een kachel. Dit is ook de reden dat het voor veel huishoudens aantrekkelijk is om een warmtepomp aan te schaffen. Toch is de warmtepomp negatief in het nieuws geweest, met name over het geluid. Heb je een warmtepomp of overweeg je er een aan te schaffen en wil je weten hoe je het geluid kunt dempen? Geen zorgen, want wij hebben de beste tips voor jou verzameld. Laten we eerst beginnen met de uitleg waarom een warmtepomp eigenlijk geluid maakt.
Waarom maakt een warmtepomp geluid?
Warmtepompen maken, net als veel andere huishoudelijke apparaten, geluid tijdens hun werking. Het geluid is voornamelijk afkomstig van de compressor. Deze haalt lucht uit de omgeving en verhoogt de druk ervan, wat op zichzelf geluid veroorzaakt. Dit is vergelijkbaar met het geluid dat een ventilator maakt wanneer deze lucht de ruimte in blaast. Bij een warmtepomp is met name de ventilator, ook wel de buitenunit genoemd, verantwoordelijk voor het meeste geluid.
Handige tips voor geluidsdemping
Er zijn vele manieren waarop je het geluid van je warmtepomp kan dempen. Dit is voor sommige huishoudens van belang aangezien het geluid van een warmtepomp kan oplopen tot 70 decibel. Evenveel als een luid koffieapparaat! Wij zetten daarom diverse tips voor je op een rijtje:
- Plaatsing maakt een wereld van verschil: De locatie waar je het apparaat plaatst, heeft invloed op de geluidsproductie. Probeer het zo ver mogelijk van slaapkamers en leefruimtes te plaatsen om geluidsoverlast te verminderen. Bedenk wel dat het rendement kan afnemen als de warmtepomp verder weg staat en er langere leidingen nodig zijn.
- Gebruik een geluidsisolerende kast: Een speciaal ontworpen geluidsisolerende kast kan wonderen doen. Deze kasten zijn ontworpen om het geluid te absorberen en te dempen, zodat jij kunt genieten van de rust.
- Trillingsdempers zijn je beste vriend: Door trillingsdempers onder het systeem te plaatsen, verminder je de trillingen die geluid veroorzaken. Dit kan een groot verschil maken in hoe stil je apparaat werkt. Dit geldt ook wanneer het aan de gevel hangt of op een balkon.
- Plaats op een stevige ondergrond: Een stabiele ondergrond zorgt ervoor dat het apparaat minder trilt en dus minder geluid produceert. Zorg voor een stevige, vlakke ondergrond, zoals beton, om het geluid te minimaliseren.
- Kies de juiste apparatuur: Zorg ervoor dat de apparatuur voldoet aan de geldende geluidseisen. Het is belangrijk om een systeem te kiezen met het juiste vermogen voor jouw woning, zodat het niet te hard hoeft te draaien. Kies daarnaast een systeem dat relatief stil is. Je kunt hiervoor het geluidsvermogen op het energielabel raadplegen of informatie inwinnen bij een adviseur. Bovendien kun je ook een systeem kiezen met een nachtinstelling zodat je de werking ’s nachts verminderd.
- Optimaliseer je woning voor lage-temperatuurverwarming: Door je huis goed te isoleren en te voorzien van vloerverwarming of lage-temperatuur radiatoren, kan je warmtepomp op een lagere temperatuur werken. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar zorgt er ook voor dat het systeem stiller draait.
- Vrije ruimte rondom de uitblaasopening: Zorg ervoor dat de ruimte rondom de uitblaasopening vrij blijft van obstakels. Kies bij voorkeur voor planten in plaats van tegels, omdat tegels meer geluid kunnen weerkaatsen. Planten zijn effectiever als natuurlijke geluidsdempers rondom de warmtepomp. Zorg ook dat de buitenunit goed bereikbaar is voor onderhoud en niet overgroeid of vervuild raakt.
Het is belangrijk om te onthouden dat sommige geluidsniveaus normaal zijn voor warmtepompen, maar als het geluid buitensporig of storend is, kunnen deze methoden helpen om het te verminderen. Overleg altijd met een professional om de beste oplossing voor jouw specifieke situatie te vinden.
Wil je graag meer lezen over duurzame en groene oplossingen? Lees onze blog over windenergie voor thuis of duurzaam water verwarmen.
Daarnaast is GreenLike altijd op zoek naar content! Dus heb jij leuke ideeën? Verhalen? Of vragen? Neem dan hier contact op.