Een warmtepomp is hét apparaat dat voor minder energie, meer kan verwarmen dan een kachel. Dit is ook de reden dat het voor zowat elk huishouden enorm aantrekkelijk is om een warmtepomp aan te schaffen. De energie- en gasrekening gaan een diep dal in, waardoor je meer leuke dingen kan doen met het overige geld. Toch heeft het aanschaffen van zo’n pomp één groot nadeel: ze maken erg veel geluid. Daarom geven wij je in deze blog tips om dit zo veel mogelijk te dempen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Om toch even voor verheldering te zorgen, leggen wij je even kort uit wat het nou ook alweer is. Er bestaan twee soorten hoofd types:

 • Absorptiewarmtepomp: Maakt gebruik van een alternatieve werkingsmethode, waarbij een oplossing van koelmiddel en absorptiemiddel warmte verplaatst.
 • Compressiewarmtepomp: Het meest gangbare type. Dit systeem werkt op basis van de principes van compressie en expansie van een koelmiddel.

Wij hebben hier nog een blog over gemaakt die er veel uitgebreider op in gaat. Lees hier verder.

Tips voor het dempen van geluid

Er zijn vele manieren waarop je het geluid van je warmtepomp kan dempen. Dit is voor sommige huishoudens van belang aangezien het geluid van een warmtepomp kan oplopen tot 70 decibel. Evenveel als een luid koffieapparaat! Wij zetten daarom de tips voor je op een rijtje:

 • Plaatsing: Zorg dat de warmtepomp goed is geïnstalleerd. Het is verstandig om hem op een stevige en trillingsvrije ondergrond te plaatsen, om zo de dreunende trillingen te verminderen
 • Omheining: Het bouwen van een geluidsdichte behuizing of omheining rondom de warmtepomp kan effectief zijn. Deze behuizing kan gemaakt worden van geluidsabsorberende materialen, zoals zware houtsoorten, isolerende panelen, stoelzittingen of gordijnen. Het kan allemaal!
 • Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat de warmtepomp regelmatig wordt onderhouden. Geluid kan soms worden veroorzaakt door defecte onderdelen of een gebrek aan smering, dus het onderhouden van de warmtepomp kan helpen om onnodig lawaai te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige geluidsniveaus normaal zijn voor warmtepompen, maar als het geluid buitensporig of storend is, kunnen deze methoden helpen om het te verminderen. Overleg altijd met een professional om de beste oplossing voor jouw specifieke situatie te vinden.

Voordelen en installatie overwegingen

Een warmtepomp heeft veel voordelen. Wij zetten ze op een rijtje:

 • Milieuvriendelijk: Warmtepompen gebruiken duurzame energiebronnen zoals de zon, lucht, of de aarde, waardoor ze milieuvriendelijk zijn en de CO2-uitstoot verminderen.
 • Energiezuinig: Ze zijn efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen omdat ze warmte verplaatsen in plaats van produceren.
 • Veelzijdigheid: Warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen.

Overwegingen bij het installeren:

 • Klimaat: De efficiëntie van warmtepompen kan afnemen bij extreme kou. Voor koude klimaten zijn bodem-gebonden systemen mogelijk handiger.
 • Installatiekosten: De initiële kosten voor de installatie van een warmtepomp kunnen hoger zijn dan bij normale verwarmingssystemen. Toch zijn ze op lange termijn kostenbesparend vanwege lagere energierekeningen.
 • Ruimte: Sommige warmtepompen vereisen voldoende ruimte voor installatie, vooral bodem-gebonden systemen.

Warmtepompen zijn een veelbelovende technologie voor verwarming en koeling, vooral vanwege hun efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Het is echter belangrijk om te overwegen welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften en om de installatie te laten uitvoeren door gekwalificeerde professional.

GreenLike is altijd op zoek naar content! Dus heb jij leuke ideeën? Verhalen? Of vragen? Neem dan hier contact op.