Het isoleren van je kozijnen is iets wat enorm inspeelt op de warmte in jouw eigen huis. Dit zorgt ervoor dat de verwarming minder vaak en minder hard hoeft te blazen. Door de goede isolatie wordt de warmte uitstekend binnen gehouden, wat dus ook automatisch voor een verlaagde gasrekening en verbeterd milieu zorgt! Het heeft dus verschillende voordelen, die je in deze blog gaat lezen.

Welke vier soorten kozijnen zijn er?

Er zijn vier soorten kozijnen die het meest voorkomen. Ook horen er bij elke soort diverse pluspunten. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Hout: Lange levensduur en goed bewerkbaar
  • Aluminium: Sterk en onderhoudsarm
  • Kunststof: Onderhoudsarm en goede isolatiewaarde
  • Staal: Sterk en onderhoudsarm

Deze vier soorten worden het meest gebruikt omdat ze over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben en een lange levensduur hebben. Wat, zoals eerder benoemd,  resulteert in een lage gasrekening aangezien de warmte binnen wordt gehouden.

Pluspunten van geïsoleerde kozijnen

Er zijn vele voordelen als het hier op aankomt. Hier komen ze:

  • Warmte-isolatie: Ruim 60% van het energieverbruik in een woning gaat naar de verwarming. De kozijnen zijn zo ontwikkeld dat zij optimale thermische eigenschappen bezitten en daarmee veel beter isoleren in tegenstelling tot vroeger.
  • Brandgedrag: De kozijnen vertonen uitstekend brandgedrag, wat wil zeggen dat zij moeilijk ontvlambaar en zelfdovend zijn.
  • Geluidsisolatie: Deze balken zorgen voor enorme demping van geluiden die van buiten komen. Dit zorgt voor een optimaal woongevoel, waarbij weinig tot vrijwel geen geluid bij komt kijken. Mocht je dus aan een drukke weg wonen, dan is dit de perfecte oplossing!
  • Lange levensduur: Bewezen is dat kozijnen bij 80 jaar nog steeds geen noemenswaardige verouderingen op hebben gelopen. Belangrijk om te vermelden is dat er in de praktijk bij 50 jaar geen problemen waren die mensen het waard vonden om te noemen.
  • Onderhoud: Afhankelijk van de locatie zullen kozijnen meer of minder vervuilen door klimatologische invloeden. Het is daarom aan te raden om de kunststof kozijnen af en toe te reinigen. Veelal is het voldoende om de kozijnen tijdens het lappen van de ramen mee te reinigen.

Kosten van isolatie kozijnen

De prijzen van geïsoleerde kozijnen verschillen enorm. Zo kan je bij de houten variant zo’n € 2.000 kwijt zijn bij een raam van twee vierkante meter en bij aluminium € 2.500. Dit zorgt ervoor dat de een meer gebruikt wordt dan de ander. Wij adviseren je om aluminium kozijnen aan te schaffen mocht je de keuze hebben gemaakt om dit te doen. Dit type heeft namelijk de langste levensduur en zorgt over het algemeen voor zo min mogelijk problemen, wat resulteert in een goede woontevredenheid en een lage gas- en energierekening.

Naast de prijs van deze kozijnen zit er ook verschil in wat voor glas er in gaat. Zo zijn kozijnen met triple glas bij een raam van zes vierkante meter al gauw € 6.500. Een kozijn met HR++ glas kost bijvoorbeeld zo’n € 2.800. Een stuk goedkoper dus! Toch is goedkoper niet altijd beter. Zo is de levensduur met minder goed glas over het algemeen ook vele malen minder lang. Dit komt door doorlatend vocht binnen het dunne glas.

Conclusie

Het isoleren van kozijnen biedt aanzienlijke voordelen, waaronder lagere energiekosten, verbeterde isolatie en een comfortabeler woonklimaat. De keuze voor hoogwaardige geïsoleerde kozijnen, aangepast aan je behoeften en budget, kan op lange termijn zowel financiële als milieuvoordelen opleveren. Het is een verstandige investering voor een duurzamer en comfortabeler huis.

GreenLike is altijd op zoek naar content! Dus heb jij nog leuke ideeën? Vragen? Of verhalen? Neem dan hier contact op.