Door de stijgende gasrekeningen zijn mensen steeds meer op zoek naar alternatieven. Dit omdat het niet mogelijk is om met die prijzen goed rond te komen. Maak kennis met de elektrische cv-ketel! Dit prachtige alternatief zorgt voor een verlaagde gasrekening en is de verwarming van de toekomst. Maar is het wel allemaal zo rooskleurig? In deze blog lees je alles over dit product.

Wat is een elektrische cv-ketel?

Een elektrische cv-ketel werkt op elektriciteit in plaats van gas. Binnen dit apparaat bevinden zich verwarmingselementen die elektriciteit omzetten in warmte. Dit verwarmt water dat door het systeem circuleert. Een pomp verspreidt dit opgewarmde water door het verwarmingssysteem, waar het warmte afgeeft aan de ruimtes. Een thermostaat regelt dat de juiste temperatuur behouden wordt. Hoewel elektrische cv-ketels geen rookgasafvoer nodig hebben en vaak eenvoudiger te onderhouden zijn, kan elektriciteit duurder zijn dan gas, afhankelijk van de regio en prijzen.

De voor- en nadelen

Dit type cv-ketel heeft voor- en nadelen. Eerst zetten we de voordelen voor je op een rij:

  • Geen CO₂ uitstoot
  • Gasleidingen hoeven niet geïnstalleerd en onderhouden te worden
  • Verminderde tot vrijwel geen kosten op gasrekening

Toch zit er ook een hele waslijst aan nadelen gekoppeld aan het installeren van deze ketel:

  • Hoge energierekening: Hoewel er geïnvesteerd wordt in duurzame energie, zijn er meestal meer kosten aan een elektrische cv-ketel dan een normale ketel. Dit alternatief gebruikt namelijk enorm veel elektriciteit, namelijk zo’n 14.361 kWh op jaarbasis. Dat is zo’n € 3.200 per jaar!
  • (Zonne)boiler vereist: Voor warm water is er bij de ketel een (zonne)boiler nodig. Dit is nodig omdat het met elektriciteit niet het water kan verwarmen, wat dus een enorm nadeel is.
  • Aanschafkosten hoog: Het aanschaffen van dit kost al minimaal € 1.200. Daar komen de kosten van het installeren van de boiler nog bij, waardoor er zo een bedrag van €3.000 afgetikt mag worden. In combinatie met de maandelijkse energiekosten is dit enorm duur.
  • Geen subsidies mogelijk: De Nederlandse overheid stimuleert huishoudens bij het aanschaffen van duurzame energie. Deze regeling wordt “Investeringssubsidie Duurzame Energie” genoemd. Toch is deze subsidie niet mogelijk bij een elektrische cv-ketel, zo worden de kosten hiervan compleet zelf gefinancierd moeten worden.

Kostenvergelijking en terugverdientijd

Bij de overweging van een elektrische cv-ketel zijn financiële aspecten van belang. Allereerst zijn er de opstartkosten, zoals de aanschaf, installatie en huisaanpassingen. Het is eveneens belangrijk om te begrijpen wat het jaarlijks kost om zo’n systeem te laten draaien. Om te zien wanneer je die initiële investering terugverdient, moet je rekening houden met zaken zoals energieprijzen, eventuele hulp van de overheid en de levensduur van het systeem. Het is een serieuze evaluatie die een goed beeld geeft van hoe de overstap naar een elektrische cv-ketel je portemonnee kan beïnvloeden.

  • Startkosten: Dit omvat aanschaf, installatie en huisaanpassingen, wat een flinke impact kan hebben op de totale overstapkosten.
  • Jaarlijkse onderhoudskosten: Een goed begrip van de lopende kosten is belangrijk voor de kosten op lange termijn van een elektrisch verwarmingssysteem.
  • Terugverdientijd berekenen: Dit houdt rekening met variabelen zoals energieprijzen, subsidies en de verwachte levensduur van het systeem, wat essentieel is om te begrijpen hoe de overstap je financieel kan beïnvloeden.

Dit helpt huishoudens een weloverwogen keuze te maken over de het gebruiken van een duurzame alternatieve verwarmingsoplossing zoals een elektrische cv-ketel.

GreenLike is altijd op zoek naar content! Dus heb je nog leuke ideeën? Verhalen? Of misschien wel vragen? Neem dan hier contact op.