Er wordt steeds vaker gezegd dat een thuisbatterij de oplossing is voor duurzaamheid. Nu blijkt dat deze batterij niet zo duurzaam is als mensen beweren. Wij bij GreenLike zijn hier zeer nieuwsgierig naar. In deze blog geven wij antwoord op de vraag: Wat is een thuisbatterij precies?

Hoe werkt het?

De thuisbatterij maakt gebruik van moderne lithium-ionbatterijen, die voornamelijk worden opgeladen met zonnestroom. Pas wanneer de batterij leeg is, zal er weer stroom van het energienet worden gehaald. Zo zou het kunnen dat je in de lente en in de zomer, met veel zonuren, onafhankelijk van het elektriciteitsnet kunt zijn. Deze enorme batterij gaat zeer lang mee. Zo zou de levensduur ongeveer 27 jaar zijn. Een kwalitatieve batterij kan 5.000 tot 8.000 cycli aan. Je hebt er ongeveer 250 nodig op jaarbasis, waardoor je aan 20 tot 32 levensjaren komt. Hij kan dus langer dan 27 jaar meegaan, mocht je een goede batterij hebben.

Een thuisbatterij gaat vrijwel altijd samen met zonnepanelen. Dit om er het meeste uit te halen. Als er geen zonnepaneel wordt gebruikt, is er een kans dat deze batterij op korte termijn vrijwel geen nut zal hebben. Daarom wordt er altijd aangeraden door grote energiemaatschappijen om het puur aan te schaffen voor een lange periode.

Kosten van een thuisbatterij

Een thuisbatterij is over het algemeen vrij duur om aan te schaffen. Zo ben je voor een lithium-ion batterij tussen de €4000 en €5000 kwijt. Dit is exclusief installatiekosten, waardoor je in totaal rond de €7000 kwijt zal zijn. Het is dus een apparaat dat vooral bedoeld is voor mensen die het niet erg vinden om veel geld te betalen om zo mee te werken aan een duurzamere toekomst. Alhoewel het prijzig product is, wordt het steeds populairder.

Wordt het wel duurzaam geproduceerd?

Dat een thuisbatterij duurzamer is dan de gemiddelde Cv-ketel is  nog een raadsel. Maar is het wel duurzaam om te maken? Een simpel antwoord op deze vraag is nee. Naast dat het het stroomverbruik verminderd, kost het veel energie om ze te maken. En niet alleen dat, het kost ook veel schaarse stoffen om dit te produceren. Dit maakt het dan toch een twijfelachtig product. Het is over het algemeen duurzaam om te gebruiken in je huis, maar als het geen nut heeft voor duurzaamheid omdat het maken er van al vervuilend is heeft het weinig nut. Het wordt dus ook afgeraden.

De mythe dat een thuisbatterij alleen maar duurzaam is, wordt dus langzaam ontkracht. Maar een aantal aspecten zal hij altijd blijven houden, zoals stroom terug leveren. Wij blijven de ontwikkelingen rond deze batterij goed in de gaten houden.

Heb jij nog speciale vragen? Wij reageren maar al te graag! Neem hier contact op en wij reageren zo spoedig mogelijk.