De kleine windmolen maakt een opmars in de wereld van duurzame energie. Het is een windturbine die relatief goedkoop is en veel energie oplevert. Naast dat het goed is voor het milieu om dit soort energie op te wekken, is het maken hiervan ook enorm duurzaam. Zo worden er vrijwel geen chemische stoffen gebruikt bij de productie. In deze blog leggen wij je uit hoe wij denken dat dit de toekomst wordt.

windmolen voor thuis

Hoeveel levert het je op

Een mini windmolen produceert enorm veel stroom. Zo zouden zij ongeveer 16 keer zoveel stroom dan een zonnepaneel opleveren. Dit zou er voor zorgen dat er weinig kosten zijn aan fossiele energie en je dus veel meer kan sparen ten opzichte van zonne-energie.

De precieze opbrengst is van verschillende factoren afhankelijk, bijvoorbeeld je woonplaats. Woon je vlakbij zee, dan zal het je waarschijnlijk meer opleveren dan wanneer je in een druk bewoonde wijk in de binnenstad woont. Maar op jaarbasis zal het zo tussen de 2.000 en 3.000 kWh (kilowattuur) zijn en dat is natuurlijk behoorlijk wat!

Voordelen en nadelen

Er zijn vele verschillende voordelen en nadelen als je kijkt naar een kleine windmolen. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Voordelen

  • Geen Co2 uitstoot: Dit maakt het een extreem milieuvriendelijk product die helpt met het stoppen van de klimaatverandering.
  • Onuitputtelijke bron: Wind is iets dat nooit zal stoppen met bestaan. Het maken van energie met wind zal dus voor altijd de beste optie zijn.
  • Kostenefficiënte productie: De goedkope groene energie maakt het een economisch aantrekkelijke bron.
  • Geruisloze werking: Deze kleine molentjes maken vrijwel geen geluid, waardoor het je buren ook niet belast mocht je er een willen.
  • Teruggevorderde BTW: De windmolen heeft nog een factor wat het economisch aantrekkelijk maakt. Zo word de BTW kwijt gescholden in sommige gevallen.

Nadelen

  • Te weinig wind: Een windmolen draait op wind. Mocht dit er niet genoeg zijn zal er dus ook vrijwel geen stroom binnenkomen.
  • Milieuvervuiling bij plaatsen: Bij het plaatsen van de kleine windtorentjes komen er slechte stofjes vrij. Dit kan negatieve milieueffecten hebben.
  • Horizonbeeld verstoren: Mocht hij op een plek staan waar het zicht wordt geblokkeerd. Kan dit tot eventuele klachten lijden.
  • Hoge aanschafprijs: De kleine windturbine kost over het algemeen flink wat geld om aan te schaffen. Zo ben je rond de €4000 kwijt voor deze draaiende toren.
  • Lange termijn: De aanschaf van een windturbine vereist een langetermijninvestering en is dus geen korte termijn beslissing.

Toekomst van de kleine windmolen

Alhoewel mensen hun mening flink verschilt als het op de kleine windmolen aankomt. Denken wij dat het een energiebron van de toekomst is. Zo zou het ideaal zijn voor mensen om het op hun dak te plaatsen in plaats van zonnepanelen. Deze panelen zijn namelijk vele malen duurder en wekken over het algemeen minder stroom op.

Naast dat het milieuvriendelijk is om het kleine broertje van de windmolen te hebben. Is het redelijk vervuilend om ze te plaatsen. Zoals eerder vermeld is dit het enige punt waar het kan zijn dat dit nog verder ontwikkeld wordt om later alsnog gebruikt te worden. Duurzame energie zal altijd in trek blijven.

Heb jij nog een vraag? Of een idee? Neem dan hier contact op!