De thuisbatterij begint steeds populairder te worden. Toch horen wij vaak dat mensen niet echt een idee hebben in wat voor prijscategorie ze moeten denken. Wij snappen dat ze dit willen weten, want meestal zijn dit soort privileges niet het goedkoopste wat je aan kan schaffen. Daarom geven wij in deze blog antwoord op de vraag: wat kost een thuisbatterij?

Wat zijn de kosten?

De prijzen van een thuisbatterij variëren flink. Zo zijn er verschillende soorten thuisbatterijen, de ene met meer capaciteit dan de ander. Dit zorgt voor een enorm prijsverschil. Wij zetten ze even voor je op een rijtje:

 • Thuisbatterij van 3 kWh: €4.000
 • Thuisbatterij van 8 kWh: €5.000 à €8.000
 • Thuisbatterij van 14 kWh: €10.000

Al deze prijzen zijn exclusief btw en inclusief plaatsing. Zoals je kan zien is deze manier van energie opslag niet de goedkoopste optie. Vandaar dat de meeste mensen na het zien van de prijzen afhaken. Toch zeggen wij dat het een goed idee is om het wel te doen!

Voor- en nadelen van de thuisbatterij

De reden dat wij zeggen dat het handig is om te doen, is omdat het enorm veel voordelen heeft. Natuurlijk zetten wij ook deze punten voor je op een rijtje:

 • Verhoogde eigenverbruik: Thuisbatterijen stellen je in staat om meer van de energie die je zelf produceert te gebruiken, waardoor je minder afhankelijk bent van elektriciteitsleveranciers en je eigen elektriciteitskosten verlaagt.
 • Financiële voordelen: Door overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer de elektriciteitsprijs hoog is, kun je geld besparen op je energierekening. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn.
 • Flexibiliteit in energiegebruik: Thuisbatterijen geven je de flexibiliteit om energie te gebruiken wanneer dat het beste voor jou uitkomt. Je kunt bijvoorbeeld de was doen of de vaatwasser laten draaien wanneer de energieproductie hoog is.
 • Zelfvoorzienend leven: Het gebruik van thuisbatterijen bevordert een zelfvoorzienende levensstijl, waarbij je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen en het reguliere elektriciteitsnet.
 • Minder milieubelasting: Het verminderen van de vraag naar elektriciteit uit fossiele brandstoffen draagt bij aan een verminderde ecologische voetafdruk en een schonere planeet.
 • Subsidiemogelijkheden: In sommige gebieden zijn er financiële stimuleringsmaatregelen en subsidies beschikbaar voor de installatie van thuisbatterijen, waardoor de initiële kosten worden verlaagd.
 • Toekomstbestendigheid: Met de groeiende verschuiving naar hernieuwbare energie en de stijgende elektriciteitskosten, bieden thuisbatterijen een toekomstbestendige oplossing voor energieopslag.
 • Minder pieken in energieverbruik: Door de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen, dragen thuisbatterijen bij aan een stabielere en betrouwbare stroomvoorziening voor iedereen in de buurt.

Naast dat er natuurlijk vele voordelen zijn, brengt het ook enkele nadelen met zich mee. Hier komen ze:

 • Initiële kosten: Laten we eerlijk zijn, thuisbatterijen zijn niet goedkoop. De initiële aanschaf en installatie kunnen een flinke hap uit je portemonnee nemen.
 • Onderhoud en beperkte levensduur: Batterijen hebben liefde nodig. Je moet ze onderhouden en na een aantal jaren vervangen, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Ruimteproblemen: Thuisbatterijen nemen ruimte in beslag, en niet iedereen heeft de luxe van extra ruimte om ze te huisvesten.
 • Langzame terugverdientijd: Het kan even duren voordat je die initiële investering terugverdient, afhankelijk van energieprijzen en je eigen energiegebruik.
 • Regelgeving en voorschriften: In sommige regio’s zijn er regels en beperkingen voor thuisbatterijen. Je moet ervoor zorgen dat je je aan de lokale regels houdt.

Thuisbatterijen hebben zo hun voordelen, zoals lagere energiekosten en een gevoel van onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Maar je moet ook de hoge aanschafkosten, beperkte opslagcapaciteit en onderhoud in gedachten houden. Ze kunnen een slimme investering zijn, maar het is belangrijk om te beoordelen of ze echt passen bij je situatie en budget.

Heb je nog leuke verhalen? Of ideeën? Neem dan hier contact op!