Wist je dat je tijdens de wintermaanden een beetje extra liefde aan je kamerplanten moet geven? In deze donkere dagen met minder zonlicht en de verwarming aan, passen je groene vrienden zich aan. Hierdoor hebben ze ook andere verzorging nodig. Wil jij dat je planten de winter overleven? Geen stress, we hebben de beste tips voor je om je planten te verzorgen in de winter!

Geef je kamerplanten een winterse opkikker

Naarmate het jaar vordert, worden de dagen korter en hebben we minder daglicht. Daarom is de kans groot dat het plekje dat je eerder voor je kamerplant had gekozen, nu te donker is geworden. Schaduw is geen fijne plek voor de meeste kamerplanten, dus het is belangrijk om ze tijdens de winterperiode dichter bij het raam te plaatsen. Zorg er wel voor dat je de planten niet in de volle zon zet op mooie dagen. Loop dus even een rondje door je huis en verschuif je kamerplanten naar een betere plek met voldoende licht.

Minder water, meer liefde!

Nu de zomer voorbij is, is het tijd om de verzorging van je kamerplanten aan te passen. In de zomer kon je misschien niet genoeg water geven, maar in het najaar is het belangrijk om je planten juist minder water te geven.

Waarom? In de winter is er minder licht voor fotosynthese, dus de planten hebben minder water nodig. Bovendien kan overtollig water in de pot blijven staan en wortelrot veroorzaken.

Hoe weet je wanneer het tijd is om water te geven? Check de potgrond voordat je de gieter pakt. Gebruik bijvoorbeeld een satéprikker. Steek de satéprikker in de grond en kijk of er nog natte aarde aan blijft plakken. Als dat het geval is, wacht dan nog even met water geven. Als er geen aarde aan de steker blijft plakken, is het tijd om je plant wat water te geven.

Wat betreft cactussen, deze stoere jongens hebben minder water nodig dan andere planten omdat ze vocht opslaan in hun stam. In het najaar hoef je ze eigenlijk helemaal geen water te geven.

 

plant in bakje

Laat je plant niet zweten onder de verwarming

Zet je verwarming uit voor je planten! De warme en droge lucht van de verwarming doet je groene vrienden geen goed. De meeste kamerplanten komen uit de tropen en zijn gewend aan vochtige lucht.

Als je planten last hebben van gele/bruine randen of vlekken, of een rimpelend blad, dan is het tijd om actie te ondernemen! Zorg dat je planten niet dichtbij de verwarming staan en verplaats ze indien nodig. Maak de lucht bij de verwarming vochtiger door bijvoorbeeld schaaltjes water op de radiator te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Besproei je planten regelmatig met een plantenspuit om de bladeren vochtig te houden. Als je vloerverwarming hebt, zet je plant dan op een plantentafel om hem te beschermen tegen de hitte die omhoog stijgt.

Hoe, wat en wanneer?

Je planten voeden is belangrijk om ze gezond en sterk te houden, en het stimuleert ook nog eens hun groei. Maar wist je dat je in het najaar beter even kunt stoppen met voeden? Je planten gaan dan namelijk in ruststand en hebben minder voedingsstoffen nodig. Bovendien kan een teveel aan water schadelijk zijn voor de wortels. Wacht dus rustig tot het voorjaar weer aanbreekt voordat je weer begint met voeden. Dan kun je jouw planten weer een heerlijke maaltijd geven en ze laten groeien als nooit tevoren!

kamerplantje

Vooruitkijken naar het voorjaar

Wanneer de zon begint te schijnen, is het tijd om je groene vrienden een nieuw thuis te geven. Maar wees geduldig: wacht tot de lente en de zomer om ze te verpotten. Verpotten kan stressvol zijn voor jouw planten, dus het is belangrijk om ze te beschermen in de herfst en winter. In de lente en zomer hebben planten meer energie om te groeien en te herstellen, dus dan is het perfecte moment om te verhuizen. Wacht dus nog even met het uitbreiden van je plantenfamilie en geniet van de extra tijd die je deze maanden hebt om te relaxen!