Ben jij op zoek naar een duurzame, aantrekkelijke en onderhoudsvriendelijk manier om je tuin te bedekken? Dan is sedum de ideale keuze voor jou! Met keuze uit verschillende producten als bodembedekking of sedummatten voor in de tuin. In deze blog laten wij jou zien hoe je sedum effectief kunt toepassen in jouw tuinprojecten.

Wat is sedum?

Sedum, ook wel bekend als vetkruid of hemelsleutel, is een geslacht van succulente planten dat behoort tot de familie van vetplanten. Sedum is in staat om water op te nemen in hun bladeren. Hierdoor kan de plant erg goed tegen droogte en heeft het weinig onderhoud nodig. Crassulaceae, (de naam van de vetplantenfamilie) komt in vele soorten, variërend in grootte, vorm en kleur. Het heeft wel meer dan 400 verschillende soorten. Sommige soorten zijn laagblijvend en vormen dichte tapijten van bladeren, terwijl andere soorten openstaande stengels hebben met bloemen in verschillende kleuren.

Zoals je ziet, aan keuze geen gebrek. Maar waarom zou jij voor sedum kiezen?

De voordelen van sedum

Sedum bodembedekkers en sedummatten bieden talloze voordelen voor tuineigenaren en landschapsarchitecten. Hieronder zetten wij er een paar op een rijtje!

  • Weinig onderhoud: Sedum is een onderhoudsvriendelijke plant. Zoals eerder benoemd is de plant in staat om water voor lange periodes op te slaan. Droge zomers hebben dus geen invloed op de plant. Dat betekent dat jouw tuin of omgeving het hele jaar lekker groen blijft! Ook groeit de plant langzaam, dus is regelmatig snoeien niet nodig. Dit geldt ook voor de koude wintermaanden. Sterker nog, sommige soorten veranderen zelfs van kleur!
  • Onkruidonderdrukking: We hebben het allemaal liever niet, maar je komt er moeilijk vanaf.  Je mooie tuintje heeft onkruid… Wat nu? Een van de opties is sedum! Door een dicht bladerdek te vormen, onderdrukt sedum onkruidgroei, waardoor je tuin er netjes en verzorgd uitziet zonder dat je veel tijd hoeft te besteden aan wieden.
  • Ecologische waarde: Sedum trekt bestuivers aan. In een tijdperk waar je steeds minder insecten ziet rondvliegen, is dit een mooie manier om jouw steentje bij te dragen aan de natuur. Naast een mooie tuin krijg je dus ook een stuk meer biodiversiteit!

Zoals je kunt zien zijn er weinig nadelen aan het hebben van sedum in jouw tuin of regio. Met de velen variaties in grootte, vormen en kleuren is er voor iedereen ook wel iets!

 

Hoe gebruik ik sedum

Er zijn verschillende manieren waarop je sedum kunt gebruiken om je tuin een stuk fraaier te maken. Twee voorbeelden hiervan zijn bodembedekkers en sedummatten voor in de tuin.

  • Bodembedekkers worden gebruikt om kale plekken op de grond op te vullen en/of onkruid te onderdrukken. Vaak zijn de bodembedekkers kant en klaar in te kopen, en makkelijk aan te leggen.
  • Sedummatten zijn voorgepreekte tapijten van sedum, die je eenvoudig kunt uitrollen over de gewenste oppervlakte. Deze matten zijn ideaal voor het snel en gemakkelijk bedekken van grote gebieden, zoals groene daken.

Weinig moeite, veel beloningen. Wat wil je nog meer?

Vergroen je wereld

Sedum is met zijn vele mogelijkheden de perfecte optie als je wilt kiezen voor een duurzame, veelzijdige en vooral groene tuin. Of het nou bodembedekkers, dakbedekking, cassettes of sedummatten voor in de tuin zijn, de planten zullen je tuin transformeren en je het hele jaar door een zomers gevoel geven. Al deze voordelen,  zonder het gedoe van elke week je plantjes water geven. Het klinkt bijna te goed om waar te zijn! Ga aan de slag en geniet van de schoonheid en duurzaamheid van sedum in jouw tuinprojecten. Meer interesse gekregen? Klik hier om te beginnen met het maken van jouw droomtuin!